Pages

Monday, January 13, 2014

Ketam Masak Cili Api Versi Cincai

Assalammualaikum...

Sabut pasal ketam, pasti ada yang terfikir "lecehnya nak makan".

Tapi kepada sesiapa yang menggemarinya, pasti "kita balun sahaja!".

Tapi kali ni, Wa nak berkongsi resipi dari orang Nogori, caro sey masak kotam masak cili api hah.

Bahan:
Ketam (suka hati)
Kentang (suka hati)
Serai (2 batang)
Kunyit (serbuk)
Garam (sederhana halus)
Cili api (dikisar)
Asam keping (2 keping)
Santan

Mula-mula, siang ketam-ketam tersebut dengan menggunakan kemahiran yang anda ada.  Tak kisah la macam mana sekalipun nak bersihkan ketam tu, yang penting jangan ada siapa-siapa kat dapur.  Macam Wa tak suka ada orang kat dapur bila Wa tengah bertungkus lumus masak. >.<



nahhh..bila siang ketam je, teringat kat Mr.Crab cerita Spongebob! motif?

KEJAP! nak pergi ambil serai kat depan rumah! fresh gitu!

**************

Lepas tu, masukkan ketam dan sedikit air macam kat bawah ni.


Buka api, letak air, garam secukup, dan serbuk kunyit letaklah dalam 2 sudu. Tak lupa, asam keping.

Titik titik serai yang kat depan rumah tadi, masuk je dalam periuk tu.


Apsal berbuih? bantai. :P

Orang Nogori panggil ini sesi pengecutan.  Kiranya bahan utama serai, serbuk kunyit, cili kisar, asam keping,  dan garam tadi dapat diserap ke dalam ketam-ketam tersebut. Nanti hasilnya isi ketam terasa kepekatan bahan utama tadi.

Biarkan sampai dia mendidih
Seterusnya...........


Beginilah rupanya sesi pengecutan. heeee...

Kemudian......


Masukkan santan mengikut selera anda dan tambah air masak secukupnya. Biarkan mendidih sikit. Oh ya! santan ni memang betul betul pati.  Beli kat kedai je, tak perlu perah.  Zaman dah moden kan. perah pakai mesin ya, bukan santan kotak tu. heee.  Osah boto bebudak sokarang pomaleh, poloseh.


Kentang tepulang nak banyak mana. Potong empat ya! tak tahu potong empat macam mana? parah..parah.. ekau poie google, kritikal bona lak budak ini jam. haiyoo..

Psssttt, dah masukkan kentang, jangan pernah sesekali tinggalkan.  Kena kacau selalu agar tak jadi taik minyak.  Kacau sampai kentang empuk dan mendidih.


HASILNYA?

tadaaa..



Marbelesss tekkaw...

View lagi!



Hasil pengesutan tadi, bahan dia dah serap dalam isi ketam.

"podeh menular r ekau nanti"


pssstt, jangan lupa masa siang ketam tu, di akhiri dengan salirkan air kat ketam dan selawat.

Kenapa tak ada bawang? entah, ibu cakap tak payah letak sebab memang resipi orang nogori tak letak bawang pun. Agaknyalah.




p/s: Jago porut suami, jago rumahtanggo. In Shaa Allah, ekau bahagio.

No comments:

Post a Comment